Blog

Heb je moeite met het opvoeden van je kind met OCS?

Kijken naar je kind dat lijdt onder irrationele overtuigingen en dat deelneemt aan bizarre rituelen is hartverscheurend. In het handboek voor ouders, werd het hoofdstuk over het opvoeden van een kind met OCS, weggelaten.

  • Hoe moet je reageren?
  • Hoe kun je hen helpen hun dwangmatige gedrag te stoppen?
  • Moet je streng zijn?
  • Moet je het negeren?

Een kind opvoeden met OCS is een van de moeilijkste taken die een ouder ooit zal moeten ondergaan.

5 Tips om een kind met OCS op te voeden:

Dit zijn de vragen die ik meestal krijg bij het werken met ouders in mijn praktijk. Hier zijn vijf basistips die ik heb geleerd van het werken met kinderen met OCS 

Informeer jezelf en je kind over obsessieve-compulsieve stoornis

Keer op keer zit ik aan de andere kant van de bank en praat ik tegen een nerveus en ongemakkelijk kind. Ze fluisteren mij hoe ze gekke geloofsovertuigingen hebben.

Ik bied hen geruststelling en ze vertellen me met tegenzin meer. Ze vertellen me schaapachtig hoe ze hoeken meten aanraken of in hun hoofd moeten tellen, of hun handen moeten wassen elke keer dat ze een slechte gedachten hebben. Ze verontschuldigen zich voor hun bizarre gedachten en staren me aan, wachtend tot ik ze officieel ‘gek’ verklaar.

Hoe vaak dit ook gebeurt, elke keer breekt het mijn hart. Ik vertel het kind dat ik dit eerder heb gehoord. Dat ze niet alleen zijn. Dat er een naam is voor wat ze hebben. Dat het gebruikelijk is en dat er hulp voor is. Hun ogen openen wijd en ze zeggen “echt waar?” met voelbare opluchting.

Je kunt je kind helpen door aan hun uit te leggen wat OCS is en hoe het hun denken beïnvloedt. Als je OCS niet zelf begrijpt, is het nuttig om deze kennis te verwerven, zodat u beter voorbereid bent om uw kind te helpen. Je kunt mijn andere artikel lezen: OCS bij kinderen: mis je de tekens – of bekijk je mijn video hierover.

Er zijn enkele geweldige boeken die kinderen helpen, hun OCS op hun niveau, te begrijpen.

Sommige ouders aarzelen om het woord OCS te gebruiken, maar ik heb ontdekt dat kinderen grote troost vinden als ze weten dat ‘hun probleem’ een naam heeft end at ze niet alleen zijn.

Geef de OCS een naam, zoals Meneertje baas

Vaak weten kinderen niet hoe ze over hun OCS moeten praten. Ze schamen zich voor hun gedachten. Ze zijn afhankelijk van hun rituelen. Wanneer je hen vertelt om te stoppen met het doen van ritualistisch gedrag, kunnen ze het gevoel hebben dat je hen aanvalt – en niet hun OCS. Ze voelen zich boos. Waarom zou je met zeggen te stoppen met iets te doen dat me “veilig” houdt?

Help uw kind om zijn OCS te externaliseren door het een naam te geven. Je kind het meneertje zorgen of meneertje baas noemen. Sommige kinderen vinden het leuk om creatief te zijn en komen met hun eigen naam.

Ik heb het kinderen meneertje microbe of meneertje nummers laten noemen – afhankelijk van hun OCS-thema.

Één benadering om je kind iets te vertellen:

Meneertje baas is een bedrieger en hij houdt ervan om je te domineren en je bang te maken. Hij wil d at je dingen vermijdt en zijn dwaze regels volgt. Wanneer je doet wat hij wil, word hij groter. Als hij groter wordt, kan hij je meer lastigvallen. Als je Super wordt (hier de naam van je kind zeggen), kun je tegen meneertje baas vechten en hem verslaan. Wanneer je hem negeert of ruzie maakt over zijn dwaze regels, krimp je hem en maak je hem kleiner en minder krachtig.

 Boeken over OCS kunnen je helpen dit bericht te herhalen – of je kun ter zelf één maken als deze benadering niet resoneert met jou of je kind.

Raak niet overijverig en wijs niet alle rituelen van je kind af

Als je kind een probleem heeft, wil je het zo snel mogelijk repareren. Dit kan ouders overijverig maken met hun inspanningen om de OCS van hun kind voor het te verslaan. Helaas is dit de strijd van je kind. U kunt uw hulp en begeleiding aanbieden, maar u kunt dit niet voor uw kind overnemen. Als u u kind op elk ritualistisch gedrag wijst dat u ziet, kan het zijn dat uw kind onopzettelijk geheimzinniger wordt over hun OCS-problemen.

Het stoppen van ritualistisch gedrag gebeurt niet van de ene op de andere dag. Het eerste succes is misschien net zo eenvoudig als het alleen maar herkennen dat het een OCS-gedachte is of een ritueel in het kort laten uitstellen.

Maak geen deel uit van hun rituelen

Een gebied waar je wel controle over hebt, is je deelname aan rituelen. Sommige kinderen betrekken hu ouders bij hun rituele gedrag. Als het mogelijk is, wilt u de rituelen niet inschakelen of eraan deelnemen. Je kunt dan tegen je kind zeggen: “Ik help meneer baasje niet om bazig te zijn tegen jou. Je kunt naar hem luisteren, maar dat doe ik niet!”

Houd nieuwe rituelen in het oog, zodat je als een team samen kunt werken

Kinderen kunnen defensief worden over hun regels en rituelen en ze willen misschien niet dat je nieuwe regels of gedragingen herkent. Hoewel kinderen geen OCS willen, zijn ze vaak slaven van de rituelen die het een korte opluchting geven over hun zorgen. Daarom is het belangrijk om op te letten voor vreemd of irrationeel gedrag.

Vaak, als één type OCS-gedrag is geëlimineerd – wordt het vervangen door een andere regel of gedrag. Dar is waarom het belangrijk is om je kind de vaardigheden te geven om OCS te verslaan en niet alleen het specifieke gedrag of de specifieke gedragslijn die ze op dit moment aan het doen zijn. Wanneer je ontdekt dat je kind een nieuw ritueel aan het doen is, adresseer dit dan zachtjes en laat ze weten dat je er bent om met hen meneertje baas te verslaan.

OCS kan een uitdagende kwestie zijn! Het kan kleine geesten consumeren en hun sociale en emotionele groei belemmeren. Hoe eerder kinderen de vaardigheden krijgen om hun OCS te overwinnen, hoe beter de langetermijnprognose zal zijn. Ik moedig u aan om deze tips te volgen, uzelf bij te leren door boeken over OCS te lezen en professionele begeleiding en ondersteuning voor u en uw kind te zoeken als dat nodig is.

 

Door: Natasha Daniels

Bron: https://www.anxioustoddlers.com/child-with-ocd/