Blog

Autisme – Sinterklaas is weer in het land

Sinterklaas is weer in het land

Voor kinderen met een vorm van autisme is dit een moeilijke tijd. Een tijd van vele vaagheden. Denk hierbij aan de grens tussen fantasie en echt. Dit brengt extra spanning en prikkels met zich mee. Voor kinderen met autisme is het vaak moeilijk doordat het een ongrijpbaar feest is. Wat voor ieder kind een mooi feest moet zijn, kan voor een kind met autisme al snel een kwelling zijn. Het kind wordt soms extra druk, raakt snel overprikkeld en uit dit dan in boosheid, driftbuien, niet kunnen slapen en ga zo maar door.

Sommige kinderen slapen minder goed omdat ze bang zijn. Bang dat er, als zij wakker worden, ineens een vreemde (enge) zwarte piet naast hen kan staan. Soms kunnen kinderen niet omgaan met de overvloed aan prikkels die er om hen heen te zien zijn: muziek, geuren, volle etalages.

Ook voor ouders is de tijd rond Sinterklaas vaak vermoeiend. Er wordt een groot beroep op je gedaan.

Hoe kunnen we zorgen dat Sinterklaas leuk is voor een kind met autisme?

Veiligheid bieden is het allerbeste voor je kind.  Dat kun je op verschillende manieren doen. Hier volgen een aantal tips:

1.Informatie

Geef je kind zoveel mogelijk informatie over de Sinterklaas periode, probeer het te doseren. Kleine beetjes zijn beter dan één grote hap. Bekijk zelf wat nodig is. Moet je het geheim al verklappen? (Handig om dit bijvoorbeeld een paar maanden voor Sinterklaas te doen). Is het misschien een hulp als je kind al weet wat voor geschenk hij of zij krijgt?

2.Aftellen

Maak een kalender met het aantal dagen tot  Sinterklaas.

Ook een schoenkalender waarop Sinterklaas kan aanvinken op welke dagen de schoen gezet kan worden, kan handig zijn. Beperk het aantal keren dat een kind zijn schoen mag zetten.

3.Duidelijkheid

Geef je kind met autisme duidelijkheid.

De vijf vragen :Wanneer? Hoe? Waarom? Waar? en (met) wie? zijn de vragen die beantwoord moeten worden. Dit kun je natuurlijk ook toepassen rond Sinterklaas. Geef je kind ruimte om zich terug te trekken als het teveel wordt. Ook dit geeft duidelijkheid en rust.

4.Uittocht

Vergeet niet dat er bij een kind met autisme ook een duidelijk eind moet komen aan alle feestvreugde. Terwijl de intocht vaak groots gevierd wordt, is het einde nogal plots.

Na 6 december is er geen spoor meer te bekennen van Sint en Piet. Voor een kind met autisme is dit vaak moeilijk te begrijpen. Er moet voor hen een duidelijk begin en einde zijn. Daarbij is het zien met de eigen ogen dat Sinterklaas en zijn Pieten weer op de boot stappen het allermooiste. Hierover staan er een leuk filmpjes op Youtube.


Bron: Parkschool